De draaitelefoon

Consternatie in Het Laatste Nieuws want een gepensioneerd koppel betaalt Proximus al twintig jaar lang 2,4 euro per maand voor een prehistorische draaitelefoon.

Een wat?

Ik begrijp je reactie want het woord draaitelefoon staat in geen enkel woordenboek. Het gaat in feite om een telefoon met kiesschijf. Zo’n telefoon werkt met pulsen die naar een centrale werden gestuurd. Draaide je de ‘1’, dan werd een puls gestuurd; draaide je de ‘5’, dan werden vijf pulsen gestuurd; de ‘0’ stond voor tien pulsen. Op die manier wist de centrale precies welk nummer je wenste te bellen.

Ook in andere talen heeft men het over dit soort telefoon door te verwijzen naar de kiesschijf:

EN: Rotary dial telephone
FR: Téléphone à cadran
DE: Telefon mit Wählscheibe
ES: Teléfono con disco de marcar
SV: Telefon med fingerskiva

Geef toe, het heeft iets nostalgisch.

Geef toe, het heeft iets nostalgisch.

Bellen met een oude telefoon kun je nog steeds, al heb je mogelijk wel een pulse tone convertor nodig die de pulsen in tonen omzet. Bellen met zo’n telefoon had alvast één groot voordeel: Als je kwaad was, kon je de hoorn hard neersmijten. Dat luchtte al eens op.

commisarisknobbel

2 comments

  1. Bizar eigenlijk, dat zo’n telefoonmaatschappij nog steeds geld in rekening brengt voor een apparaat dat ze eigenlijk niet meer ondersteunen.

    Overigens is draaitelefoon een woord dat meer in België wordt gebruikt. In Nederland zegt men doorgaans draaischijftelefoon, hoewel het woord draaitelefoon ook wel wordt gebruikt.

    Formeel is het overigens kiesschijftelefoon.

    Vorig jaar was in Duitsland een soortgelijke ophef, trouwens. Daar kwam ook iemand er achter dat ie nog steeds betaalde voor een telefoon die hij allang niet meer had.
    Zie hier:
    http://www.golem.de/news/verbraucherzentrale-telefone-aus-den-80er-jahren-weiter-auf-telekom-rechnungen-1508-115962.html

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.